BİZİ TAKİP EDİN!
 

Tarihçe

Misyon Şirketi

KoçSavunma; misyonunu gerçekleştirebilmesi için uygun şartların oluştuğu, 2000’li yılların ikinci yarısının başında, 27 Aralık 2006’da kuruldu.

 

Türk savunma ve havacılık sanayisinin gelişiminde, devlet-özel sektör iş birliği, 2000’li yılların başında yeni bir ivme kazandı ve farklı alanlarda, özel sektör şirketleri faaliyetlerine başladı. Yine bu dönemde, başta Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Araştırma Merkez Komutanlığı olmak üzere, devlet kurumlarının başını çektiği bir dizi Ar-Ge çalışmasında olumlu sonuçlar alınmaya başlandı. Bu çalışmalarda geliştirilen; akustik, komuta kontrol, muhabere ve bilgi sistemlerinin birer ürün olarak ortaya konması ve ürün ömür devri yönetimi işlerinin özel sektöre devredilmesi; bu sürecin de Savunma Sanayii Başkanlığının koordinasyonunda ve yönetiminde gerçekleştirilmesine karar verildi. KoçSavunma da böyle bir ortamda, bilgi teknolojileri ve deniz sistemleri teknolojilerinin, milli ve özgün çözümlerle üretilmesi misyonuyla faaliyetlerine başladı.

İnsana ve Bilgiye Yatırım

Koç Holding’in öz sermayesi ile kurulan KoçSavunma, özellikle sualtı akustiği gibi tecrübenin, teknoloji kadar fark yarattığı ve bu tecrübenin de ancak, çalışan sistemlerle uzun saha testleri gerçekleştirilerek kazanıldığı, zorlu faaliyet alanlarında çalışmaya başladı. Bu faaliyet alanlarında sağlam temellerin atılması, hem insan kaynağının oluşturulması hem de yetkin bir teknoloji altyapısının oluşturulması, zaman gerektiren süreçlerdi. Hatta bazı ürünler özelinde, 10 yıla yaklaşan bir zaman…

 

Faaliyetlerini, Koç Holding’in desteği ile sürdüren; aynı zamanda, TÜBİTAK destekli Ar-Ge projeleri de yürüten KoçSavunma, inovasyon literatüründe “Ölüm Vadisi” (Death Valley) olarak geçen ve fikirden satışa kadar uzanan bu zorlu süreci, başarıyla tamamladı. Sürecin sonunda, yetkin bir insan kaynağı; bazılarının patentleri de alınmış olan teknolojiler; modelleme-simülasyondan nihai testlere kadar geniş bir yelpazeye yayılan modern bir teknik altyapı ve bir dizi yenilikçi ürün ortaya çıktı.

Ar-Ge Çalışmaları Ürünlere Dönüştü

Kuruluşunun ardından, faaliyetlerine ODTÜ Teknokent’te, KoçSistem ile paylaşılan bir tesiste başlayan KoçSavunma, 2010 yılında, halen kullandığı; yine ODTÜ Teknokent’te bulunan, yaklaşık 2.000 metrekarelik tesislerine taşındı.

 

KoçSavunma, Ar-Ge’ye dayalı projeleri ile ilk ürünlerinin temellerini attı; teknolojik altyapısını oluşturmaya başladı. Gömülü Akustik Tespit ve Analiz Sistemi (GATAS), Sualtı Gözetleme Ağı Projesi (SAGAP) ve Akıllı Mayın (Malaman) projeleri,  TÜBİTAK destekli ve ürün hedefli Ar-Ge projeleri oldu.

 

KoçSavunma, Ar-Ge ve ürün geliştirme çalışmalarının ilk meyvelerini, deniz elektronik sistemleri genelinde; akustik algılayıcı sistemler, akustik tespit, teşhis ve tanıma sistemleri, sualtı resminin çıkarılması, akustik modeller, akıllı algılayıcılar, sualtı muhaberesi ve sualtı sistemleri test alanları projelerinde aldı. Bu kapsamda; Akıllı Mayın, Denizaltı Sistemleri (Sonar Beacon, Gemi Bilgi Sistemleri, Solunan Havayı Gözetleme Sistemi, Torpido Karşı Tedbir Sistemi), Torpido Dümen Suyu Detektörü, Akustik İzleme ve Yakalama Sistemi ve Mermi Tarassut Sistemi’ni, birer ürün olarak ortaya koymayı başardı.

“Teknolojinin İntegrali, Ürünlerin Türevi” Anlayışıyla Genişleyen Ürün Ailesi

Çalışmalarını, “teknolojinin integralini, ürünlerin türevini alarak genişleme” mottosu ile sürdüren KoçSavunma, ürün ailesini sürekli genişletti. GATAS projesinde ortaya koyduğu akıllı akustik şamandıra konseptini; Ölçme ve Konumlandırma Sistemi, Mermi Tarassut Sistemi, ve  Dalgıç Tespit Sonarı gibi ürünlere uyarladı.

 

Dalgıç Tespit Sonarı, Akustik İzleme ve Yakalama (AİYS), Test Sahası, Dümen Suyu Detektörü gibi ürünlerin satışlarının gerçekleşmesi; Sualtı Telefonu’nun ihraç edilmesi gibi başarılar, KoçSavunma’nın ticari açıdan sürdürülebilir bir yapıya kavuşmasını sağladı.

Ekosistem Oluştu

KoçSavunma, kuruluşundan bugüne yaptığı çalışmalarla ekosistemini de oluşturmayı başardı. İş ortakları ile kuvvetli ilişkiler kurdu ve kazan-kazan prensibi ile yürütülen çalışmalarla ticari başarılar elde etti. Bugün KoçSavunma; thyssenkrupp Marine Systems, TSKGV şirketleri, STM, Meteksan Savunma başta olmak üzere, yurt içinden ve yurt dışından bir dizi sektör oyuncusu ile iş birlikleri yapıyor.

 

Yeni Tip Denizaltı projesinde, her bir denizaltıda 4 farklı ürünü ile yer alması ve Milli Mayın, Milli Torpido, Milli Denizaltı gibi ana platform çalışmalarında görevler üstlenmesi de KoçSavunma’nın ulaştığı yetkinliğin önemli göstergeleri arasında yer alıyor.